Armata lui Dumbledore
Daca intr-adevar esti fan Harry Potter,vrei sa-ti faci multi prieteni si sa te distrezi, nu mai sta pe ganduri!Inscrie-te pe cel mai tare forum cu HP si prelucreaza-ti RPG-ul! Smile
Armata lui Dumbledore
Daca intr-adevar esti fan Harry Potter,vrei sa-ti faci multi prieteni si sa te distrezi, nu mai sta pe ganduri!Inscrie-te pe cel mai tare forum cu HP si prelucreaza-ti RPG-ul! Smile
Armata lui Dumbledore
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Armata lui Dumbledore

Daca intr-adevar esti fan Harry Potter si vrei sa-ti faci multi prieteni si sa te distrezi, nu mai sta pe ganduri!Inscrie-te pe cel mai tare forum cu HP!
 
AcasaPortalUltimele imaginiÎnregistrareConectare

 

 Lectia II Egiptul Antic

In jos 
AutorMesaj
Mary White
Sef de Casa
Sef de Casa
Mary White


Mesaje : 96
Varsta : 29
Geleoni : 5223
Reputatie : -1
Functii : Admin,Profesor Istoria Magiei,Sef de Casa la Astropufi

Lectia II Egiptul Antic Empty
MesajSubiect: Lectia II Egiptul Antic   Lectia II Egiptul Antic Icon_minitimeJoi 25 Noi - 18:33

Imperiul Vechi


Unirea celor două regate egiptene a dat putinţă faraonilor să desăvârşească şi să lărgească sistemul de irigaţie al întregii Văi a Nilului, ceea ce a dus la o sporire însemnată a producţiei agricole şi la înmulţirea populaţiei Egiptului .
Comerţul se făcea în acea vreme prin troc apoi a urmat mari expediţii comerciale cu produsele de care Egiptul dispunea în exces, expediţii făcute pe corăbii care mergeau în oraşele feniciene unde duceau produse agricole şi se întorceau cu lemn de care Egiptul atunci, ca şi acum, era destul de lipsit.
Pentru a întări frontierele Egiptului faraonul Snefru pune să se clădească un zid mare la sud şi la nord. Dar faraonii dinastiilor a III-a şi a IV-a au fost aceea care au început construirea de piramide imense, mausolee regale, zidite din blocuri mari de piatră, la care au trudit, muncind pe o arşiţă necruţătoare, la tăierea pietrei, la şlefuirea acesteia, apoi la transporturi şi la construcţia acestor edificii, sute de mii de oameni.
Prima piramidă este aceea a regelui Djoser de la Saqqara ; piramidă în trepte care are 60 metri înălţime. Cea mai mare dintre piramide este piramida regelui Kheops (în egipteană Hufu), care constituie unul din punctele de atracţie cele mai căutate de turiştii din lumea întreagă, la Giza, lângă Cairo.

Prima perioadă intermediară

Cronologia istoriei Egiptului Antic este încă o problemă viu controversată, iar pe de altă parte periodizarea istoriei sale suscită şi mai multe discuţii . Astfel pentru unii istorici prima perioadă intermediară se întinde de la sfârşitul dinastiei a VI-a până la domnia faraonului Mentuhotep al II-lea adică circa 300 ani. Pentru alţi istorici prima perioadă intermediară ar avea o durată mai scurtă între anii 2263-2220 î. e. n. , după care este drept, Egiptul a fost divizat în mici regate independente, până la domnia lui Mentuhotep al II-lea existând regate separate în sud şi nord. Spre anul 2050 întreg Egiptul de Sus şi de Jos este unificat sub autoritatea lui Mentuhotep al II-lea.

Tutankhamon

Băiatul faraon s-a născut în anul 1341 î.Hr. în oraşul Aketaton ("Orizontul lui Aton"). Doi ani mai târziu, fratele său mai mare, Smenkhkare, moare, tronul revenindu-i lui.
Numele oficial Tut-ankh-Amon era Nebkheperure numele Tutankhamon fiind unul foarte personal şi mai puţin important.
Celebritatea postumă a lui Tutankhamon se datorează mormântului său din Valea Regilor de lângă Teba, descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter, singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat şi nejefuit
Tutankhamon a murit la vârsta de 18 ani. Se presupune că ar fi fost ucis printr-o lovitură la cap. Suspectul principal ar fi fost Ay, succesorul său, al cărui motiv consta în preluarea tronului. O radiografie indică un cheag de sânge în craniul său.
În anul 1925, mumia lui Tutankhamon a fost deschisă şi analizată de către echipa lui Howard Carter. În 1969 şi 1986, ea a fost supusă razelor X; în anul 2005, mumia a fost testată cu scanerul. Radiografiile indică mai multe fracturi, dar se presupune că acestea au fost produse de către echipa lui Carter. Radiografiile arată că Tutankhamon era sănătos şi nu avea nicio urmă de infecţie, ceea ce indică faptul că el nu a murit din cauze naturale. O radiografie a capului său prezintă un cheag de sânge în zona cefei, ceea ce ar dovedi presupusa lovitură la cap.
Dar cine a fost ucigaşul? Mulţi consideră că suspectul principal era chiar soţia sa, Ankesekhamon. În apropierea mumiei sale s-au găsit doi fetuşi morţi, probabil fii săi (unul ar fi murit la naştere; celălalt - la câteva zile după naştere).
O tomografie a mumiei indică faptul că Tutankhamon avea coloana strâmbă, ceea ce ar putea însemna că faraonul nu-şi putea mişca capul. Acest fapt ar putea reprezenta cauza care a dus la moartea fiilor săi. O variantă este aceea că faraonul ar fi fost ucis de către soţia sa deoarece nu putea să aibă copii sănătoşi din cauza stării sale de sănătate.
Însă, bazat pe imaginile transmise de-a lungul vremii, aceasta îşi iubea soţul foarte mult, fapt care face imposibilă crima. Deviaţia coloanei ar fi putut fi provocată la îmbălsămare.
Un alt suspect este Maya, un servitor al faraonului. Dar şi despre acesta se presupune în unele teorii că ţinea la faraon şi că este cel care a distrus documentele care indicau locul mormântului său.
Un alt suspect este generalul Horhemheb. Totuşi, dacă acesta ar fi fost ucigaşul, i-ar fi luat imediat locul pe tron; în plus, acesta era cel care îl instruia pe faraon.
În fine, un alt suspect este viziriul său, Ay. Acesta l-ar fi ucis pentru a prelua puterea, fapt care s-a şi întamplat.
În anul 2005, o echipă de la 'National Geographic' condusă de către arheologul Zahi Hawass, a analizat mumia prin scanare. S-au descoperit foarte multe fracturi produse de către Carter. Cutia toracică lipsea, mumia avea o gaură la cap, o gleznă de-a sa era înfăşurată, posibil datorită unei fracturi, iar un dinte sănătos era ieşit lateral.
Faraonul pe car
Pe lângă asta, s-a descoperit că piciorul stâng era fracturat, iar rotula lipsea, ceea ce poate indica o căzătură. Rana de la picior s-a cangrenat, provocându-i moartea. Căzătura i-ar fi afectat şi cutia toracică, ceea ce înseamnă că ea fost scoasă la îmbalsămare. Gaura de la cap ar fi putut fi produsă la îmbalsămare. Atunci când creierul i-a fost scos, ar mai fi rămas o cantitate mică în interiorul craniului; restul creierului a fost scos prin peretele craniului, iar cheagul de sânge nu e altceva decât o urmă de răşină, de ulei.

Blestemul
Atunci când Carter şi Carnavon au coborât treptele, Carnavon s-a îngrijorat de o înţepătură de insectă, iar când a tăiat-o cu o lamă, înţepătura s-a infectat, provocându-i o pneumonie, astfel pe 5 aprilie 1923, a decedat. Înainte de asta, canarul lui a fost mâncat de un şarpe (simbolul faraonului), chiar în ziua când mormântul a fost deschis. Apoi, alţi zeci de oameni au murit în 20 ani...
Unii cred că a fost de vină blestemul. Foarte multe inscripţii spun despre acest blestem de ex: "cel ce va atinge mormântul faraonului, va fi răzbunat de leu, crocodil şi de către hipopotam" sau "Moartea îi va secera pe cei care vor tulbura liniştea faraonului". Unii cred că moartea lui Carnavon ar avea legatură cu profanarea mormântului. Când l-au deschis, ca să scoată masca de aur, Carter ar fi trebuit să-i profaneze mumia. Mulţi îl acuză pe Carter, deoarece ar fi distrus toate doveziile morţii sale şi ar fi produs acel blestem.
Însă unii cercetători cred că fractura s-ar fi produs la îmbălsămare şi că teoriile cum că Tutankhamon ar fi fost lovit în cap sau că a fost otrăvit sunt false. Chiar dacă a avut coloana strâmbă sau s-a accidentat la piciorul stâng, Tutankhamon ar fi rezistat, fiind foarte sănătos şi viguros, afirmă cercetătorii. Moartea sa rămâne în mare parte un mister.


TEMA: SPUNETI'VA PAREREA IN 5-10 RANDURI DESPRE BELSTEMUL LUI TUTANKHAMON
SUCCES!!
Sus In jos
 
Lectia II Egiptul Antic
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Lectia 2. Isolia
» Lectia 1. Alohomora
» Lectia 1. Linosezia
» Lectia 2. Isolia
» Lectia 1. Alohomora

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Armata lui Dumbledore :: Hogwarts- coridoarele scolii de magie :: Ore :: Istoria Magiei-
Mergi direct la: